ULL I VÄST - ett småskaligt spinneri

AKTUELLT

16-11-14

Vi önskar våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt År!

Ett litet julklappstips: Servettringar av vårt mattgarn och underlägg till glöggmuggen av tovplatta. (För fler ulliga jultips, se tidigare julhälsningar.)

16-10-22

Ta vara på höstullen

Höstklippningen ger bästa ullen. Var noga med sorteringen om du vill ha bra garn. Behöver vi rensa ullen blir det dyrare.

16-05-14

Sol och gräs

Nu är en ny generation ute i grönskan. Sommar- och höstullen ger bäst garn.


Foto: Tore Hagman

15-12-08

Vi tackar våra kunder för det gångna året och önskar GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

15-12-08

Aktiviteter vi deltagit i under hösten

Spinneriet var representerat på Stickhappening på Textilmuséet i Borås 10 oktober och Ull i kubik på Varbergs Fästning 11 oktober.

15-07-08

Alpaca&Friends Fleeceshow 2015

Ull i Väst medverkade på Öppen gård hos Skepplanda Alpacka under Alpaca&Friends Fleeceshow 2015. Mycket trevligt att träffa en del av spinneriets alpackakunder i deras miljö.


15-05-12

Semesterstängt

Spinneriet är i sommar stängt v 27-v30 (29/6-24/7).

15-03-23

Återväxten är säkrad

Nu föds det nya lamm för fullt ute på gårdarna.


Leicesterlamm.

14-12-13

Vi önskar alla våra kunder en riktigt God Jul och Gott Nytt År

Tack för alla trevliga kontakter under året. Vi har klarat att tillverka många spännande garner med ull allt från lantrasfår till alpackor och nu har vi fått ull från kamel som ska spinnas. Även nöthår är på gång.


Här ett julklappstips till alla ullentusiaster. Gör en ullkrans till ytterdörren.

Bläddra neråt i kalendern så finner ni tidigare åra tips: Ullpyntad adventsljusstake och virkad ytterkruka till julblomman.

14-12-02

Ull i kubik på Getterön

12 oktober deltog vi i Ull i kubik på Getterön (tyvärr ingen bild). Det var ett trevligt tillfälle att träffa både gamla och nya kunder.

14-05-06

Vårmässan på Nääs


Vi hade trevliga dagar på slöjdmässan på Nääs 3-4 maj.

14-05-02

Ny produkt

Vår senaste produkt är en matta vävd av vårt mattgarn. Visas på Vårmässan på Nääs 3-4 maj - där vi finns med.


Mattan är ungefär 125 x 80 cm.

13-12-20

God Jul och Gott Nytt År till alla våra kunder!


Ytterkrukan på bilden är virkad av Leicestergarn spunnet på Ull i Väst. Är du intresserad att hantverka på det viset så kan du få mönsterbeskrivning. Hör av dig!


Vi finner allt fler produkter där våra tovflak kan nyttjas för bra aktuella produkter. Här ett annorlunda skydd för din i-pad. Vi kommer att ha färdiga fodral till försäljning efter nyår.

13-11-21

Ull i Väst på Elmia

Vi stod en dag (25/10) i montern för Gotlandsfårsföreningen på Elmia. Gjorde samtidigt reklam för Ull i Väst.


- Så här fint garn kan det bli från Gotlandsfår!

13-10-15

Reportage från spinneriet

Ullcentrum på Öland har varit här på studiebesök, och skrivit ett fint reportage på sin blogg.

Läs reportaget här ››

13-07-16

Etikett och gördlar för märkning av garn

Vi har tagit fram en etikett för er som vill märka ert garn med vår logga. Ladda hem, skriv ut arket, vik och håla. Fyll sedan i gårdens namn, fårens ras etc. Får användas till garn som spunnits hos Ull i Väst.

Det finns också gördlar i två storlekar att sätta runt härvor eller nystan.

Hämta etikett och gördlar här ››


13-04-17

Meddelande om rensning, förpackning och hårlängd

Vi har några återkommande störningar i produktionen som vi hoppas att ni vill hjälpa oss att komma till rätta med.

Rensa i god tid

All ull som skickas in ska vara rensad från skräp, smutsig ull och dubbelklipp. Vi skulle bli väldigt glada om ni gjorde detta redan när ni anmäler ullen, så att ullen är klar att skicka när vi lämnar besked om att det är dags.

Vi får störningar i produktionen om vi behöver vänta på att ullen ska rensas innan den kan skickas, och det drabbar oss alla.

Packa i papper

Ull som packats i plastsäckar eller nätsäck av plast blir statisk och svårhanterlig, så använd alltid papperssäckar eller liknande när ni packar ullen. Det här gäller särskilt alpackaull, men även fårull mår bäst packad i papper.

För lång ull blir inte bra

Man kan tro att det är bra med lång ull när det ska spinnas garn, men i själva verket är det inte så. Våra maskiner klarar av 5-18 cm. Längre ull skapar problem i spinnmaskinen, då långa fibrer fastnar i den bakre axeln samtidigt som den främre axeln försöker föra ullen framåt. Resultatet blir att kortare fibrer löper normalt medan de längre bromsar och det blir tromber på tråden.


Garn med tromber orsakade av för långa fibrer.


13-01-28

Nya produkter; kardband och mattgarn

Kardband (även kallat förgarn) är en produkt som är färdig att använda som den är i en spinnrock.

Kardband utgörs av tvättad, kardad ull i tjocka strängar. Vi erbjuder produkten åt våra ullkunder, men kommer också att kunna sälja kardband till kunder som inte lämnat egen ull.

Mattgarn kan vi göra både av råull och av den restull som blir över när vi spunnit.

Mattgarnet utgörs av en kärna av ull- eller sisalgarn som lindats med kardad ull. Denna produkt kan användas till att väva mattor av. Fördelen, jämfört med att använda kardad ull som måste plockas in, är att mattgarnet kan skyttlas in. Man kan också använda mattgarnet på andra sätt, t ex med grova stickor/virknål sticka och virka direkt med det. Bara fantasin sätter gränser.


Vi spinner även alpackaull

Vi har nu flera kunder som spinner sitt alpacka-garn hos oss.


Film från spinneriet

Jessika Jankert och Kishore Acharaya har gjort en film som delvis utspelar sig här på spinneriet. Klicka här för att se filmen ››

ARKIVET

Genom att klicka på rubrikerna visas text och bild i respektive inlägg

12-12-05
Tack alla kunder för 2012!

Vi blir bättre varje vecka som går - och ni uppskattar vårt jobb.


Ull är bra i adventsstaken - brinner ogärna och känns i näsan om den skulle börja brinna.

God Jul och Gott Nytt År!
Önskar Ull i Väst


12-12-05
Dags att serva maskinerna

Den 7 december kommer Jeff från Belfast Minimill, Kanada för att serva makinerna och byta vals på kardan.


12-12-03
Minsta mängd bytt mot maxmängd

Vi har tagit bort den undre gränsen på 5 kg för inlämnad ull, men i stället satt en maxmängd på ca 20-25 kg ull per gång. Detta för att kunna spinna åt så många som möjligt – vi är ett småskaligt spinneri och vi har lång kö.


12-10-14
Ull i kubik

Några bilder från Ull i kubik på Getterön i Varberg den 14 oktober. Föreläsare, hantverkare, konstnärer, företag och fårägare samlades för att inspireras och knyta kontakter.

Vi är jätte-nöjda med denna helg!


12-04-28
Så har vi då varit med om Vårmässan på NÄÄS

Ett reportage av Kerstin Hugosson
Skapligt med folk och försäljning, vårt främsta syfte var ju att göra reklam för företaget och visa vad vi kan stå till tjänst med. På lördagen var vi inbjudna att hålla föredrag om ull, garn och spinneriet i Nördcaféet, där var det gratis kaffe +kaka, som mest var där ca 15 pers. lyssnade och hade intresse, var förvånade över hur det går till att få fram garn. Det var Torhild som fick berätta om Ull i Väst, bra hjälp hade hon av Göran som skötte dator, där visades bildspel med många bilder från spinneriet. 1 tim. var avsatt till detta.

Vi är jätte-nöjda med denna helg!12-04-06
Kunskap

En trevlig helg hade vi häromveckan när Kerstin Paradis Gustavsson var hos oss här i Loo. Tack Kerstin, det var en fantastisk helg och vi lärde oss mycket. Kortfattat kan sägas att budskapet Kerstin förmedlade var att all ull går att använda men till olika saker.

Med på kursen var 20 entusiastiska kursdeltagare. Det var stor bredd bland deltagarna, allt från finullsägare i Skåne till deltagare från Sparreholms hantverkshus i Sörmland. Säkerligen så kommer alla deltagare att se på sin ull med nya ögon.

Såhär skriver Kerstin på sin hemsida www.kerstinparadis.se:
//Jag har just varit och pratat ull, kvaliteter och sortering med dessa fantastiska kvinnor som driver Ull i Väst/../ Hoppas ni alla stöttar dem - att få ett rent lönspinneri i västsverige behövs verkligen. Men - ni fårägare - sköt nu era får riktigt bra, annars blir det inge bra garn - INGET SKRÄP I ULLEN//.

Till sista vill vi också tacka Textilhuset Swelogent, Lennart och Birgitta Benkel, som så generöst lät oss få vara i deras fina lokaler under kursdagen.


11-11-28
Hushållningssällskapet Väst var på studiebesök

Hushållningssällskapet Väst kom på studiebesök häromdagen. Det var final i projektet; Lamm, Får och Get -näring, de hade valt att lägga besöket hos Ull I Väst som grand finale.
Intresset var stort att höra och se hur vi har lyckats nå vårt mål att äga och driva ett spinneri. Alla lyssnade intresserade när Anna-Carin och Margareta berättade om vårt förverkligande.


Förutom Projektledaren Karin Jochnick ..

.. så var det nästan 35 stycken förväntansfulla projektdeltagare som guidades runt i Ull I Västs lokaler.

Och så skall det skruvas åt.

Göran sköter fiberseparatorn.

Kertin kör Pickern och diskuterar ullkunskap.

Torhild visar hur man tvinnar ett garn.

Alla verkade ha en givande dag hos oss. Vi delade med oss våra erfarenheter och så fick vi i gengäld många goda råd och tips. Vi får tacka er all som kom till oss. Tack Eva för den fina blomman som du skänkte oss.


Tack Susanna för foton.

11-09-10
Vår resa har börjat

Ja - så känns det just nu - en resa som vi bara påbörjat. Vi har insett att det kommer att ta lite tid innan vi känner att vi kan det här. Så vi ber om tålamod från er som tänker anlita oss. Vi vill ju kunna erbjuda produkter av god kvalitét. Som tur är har vi mycket egen ull i gruppen att träna oss på. Vi har alla varit helt absorberade av att lära oss maskinerna och förstå hur de fungerar och ska skötas. Till detta kommer förstås också en hel del matematiska uträkningar under ullens färd genom maskinerna så att slutresultatet blir det som önskas Det tar mycket energi att ta in all information och få en överblick över lokal och logistik. Därför har det varit lite tyst här på bloggen och ni får ursäkta om vi inte svarat på de kommentarer som kommit. Idag försöker vi ge en liten summering av vad som hänt och vad som kommer att hända framöver. Genom bilderna nedan tror vi att vi bäst tydliggör vad som hänt hos oss. Vi har under en vecka haft Graham Labonte från Belfast Mini-Mills Ltd hos oss. Han har monterat och justerat maskinerna och handlett oss i användningen och skötseln.


Graham Labonte monterar steamern med lite handräckning.

Justering och inställning.

Bra att vara två när man ska förstå monteringsanvisningar.

En del dagar har vi varit ett stort gäng i fikarummet - hantverkare, gruppmedlemmar och äkta hälfter m.fl..

Även om det är mycket jobb är det roligt!

Starka män behövs ibland...

Spännande - första ullen in i pickern!

Så här fin såg ullen ut efter behandling i pickern.

Rengöring måste till - och den tar tid har vi förstått.

Efter pickern går ullen genom fiberseparator och kardmaskin.

Här provar vi på att göra kardflor.

Instruktioner om hur Draw frame-maskinen fungerar.

Här är resultatet. Den kardade ullen körs igenom flera gånger.

Två bobiner i spinnmskinen.

Så roligt att se våra första framställda garner!

En liten fönsterutställning.

Nu fortsätter arbetet att lära oss spinna och hantera ullen i alla processer. Därtill ska lokalen färdigställas ytterligare. Tvätt- och torkavdelningen är inte klar, sorterings- och förvaringsutrymmen och mycket mer ska bli fungerande enheter. Vi jobbar på så mycket vi kan för att så snart det är möjligt börja lönspinna.


11-08-23
Maskinerna anländer till Loo

Så var dagen här då maskinerna skulle komma. Vi väntade förväntansfulla och väl förberedda i det soliga vädret. Här fanns både hjullastare som vår hyresvärd ställde upp med och många frivilliga armar och händer både hos oss medlemmar och de äkta hälfter vi dragit med oss hit denna dag. Det var också angeläget att få kontakt med speditören som körde varorna hit så att han hittade fram. Det kan vara svårt på landet med dålig mobiltäckning, men flyttar man sig några meter hit eller dit kan det fungera bättre.


Glad och förväntansfull

Det gäller att få täckning

Vi håller utkik

Vår hyresvärd sitter beredd i hjullastaren

Så kommer äntligen bilen med vår container från Minimill Ldt i Canada - och nu börjar jobbet med att dels få upp den plomberade contaninern och dels att lasta ur alla spinnerimaskiner och övriga tillbehör och delar.


Tänk...en hel container packad med spinneridelar...

Containern lyfts av lastbilen

Efter en del krångel kan vi öppna den plomberade containern

Det var verkligen spännande att titta in i containern och se alla olika spinnerdelar som skeppats över Atlanten till oss i lilla Loo. Varje del måste lossas från sin förankring och försiktigt lyftas med pallyft och sedan via hjullastaren flyttas in genom porten till spinnerlokalen. Hela tiden med händer som stöttade och hjälpte till att ge säkerhet och stadighet. Väl inne i lokalen ny förflyttning med pallyft så att alla delar fick plats. Den ena maskinen efter den andra flyttades in i lokalen - men det ska erkännas att vi inte på en gång kunde urskilja vilken funktion den ena eller andra maskinen hade.


En del fick bäras med handkraft

Hela containern full med maskiner och olika tillbehör

Ett precisionsarbete

Stöttande händer behövs

Det gäller att få stabilitet...

Pallyftsteknik...

Den största och tyngsta maskinen stod längst in i containern

Vad kan detta vara för maskin?

Efter att vi lastat in maskinerna i lokalen ska alla delar placeras på rätt ställe. Arbetet med detta får fortsätta under veckan. Nu är vi ändå ganska nöjda med att ha fått hit alla delar och fått in dem oskadda och hela i vår spinnerilokal.


11-08-09
Studiebesök på Toarp

För att få mer kunskap inför ullsorteringen i vårt spinneri har vi varit och tittat på Toarps säteri och fått se hur ullen de får in ser ut. Mycket praktisk erfarenhet finns på Toarp och vi fick ta del av deras erfarenheter på ett mycket förtjänstfullt sätt.


Inte trodde vi det kunde se ut så här när man öppnar en säck man fått sig tillskickad!

11-06-09
Studiebesök på Telespinn i Norge

Det var ett mycket givande besök – många frågor fick sina svar, men många nya funderingar tillkom också då vi såg Minimillens olika delar i aktion. Det gäller att placera maskinerna så att man får ett bra flöde och att processen löper utan onödigt väntande eller onödiga steg. Hela besöket var välplanerat och vi fick flera timmars guidning i spinneriet och hade också möjlighet att känna och titta på olika garnkvaliteér man spann på Telespinn. Det var också fantastiskt att bli delgivna så mycket egen erfarenhet som vi fick av Bjørg som visade oss runt. Tack för allt – guidningen, samtalen och inte minst den trevliga stunden med förplägnad inne i den privata bostaden – vill vi säga till Bjørg på Telespinn! Vi tror och hoppas att vi kommer att ha mer kontakt framledes!

Vi visar några bilder från resan som förutom studiebesöket också innehöll många andra intryck – det storslagna norska landskapet med bergen där vägen snirklade sig runt i serpentinvägar, med snön på fjälltopparna, mäktiga vattenfall och en trevlig bolighet på pensionatet Nutheim i Flatdal.


Utsikten var fantastisk i Flatdal.

Vädret var med oss under färjeresan - härligt solig dag.

Samling på kvällen utanför pensionat Nutheim.


Bilderna ovan visar olika maskiner i spinneriet.

Garn och produkter på Telespinn.

Björg som visade oss runt och så gästvänligt tog emot oss!